Istorijat

Nekoliko reči o nama…

Otvaranje prvog zabavišta u Adi izvršeno je davne 1876., kada je opštinski kmet svečano predao ključeve zgrade ovim rečima: „Stigao je taj trenutak, , koga mnogi roditelji očekuju, tj. otvaranje zabavišta, te blago naklone ustanove, ustanovljene mudrim staranjem našeg grada na polju vaspitanja i obrazovanja, i predaje se, bez verskih razlika, svim mališanima…“

Ovim svečanim rečima počelo je predškolsko vaspitanje u Adi.

Ustanova je 1964. godine dobila svoje današnje ime „Čika Jova Zmaj,, .

Poseduje 12 objekata, a vaspitno – obrazovni rad ostvaruje se na srpskom i mađarskom jeziku, u okviru celo dnevnog i polu dnevnog boravka.

Osnovni cilj našeg rada je da doprinesemo celovitom razvoju deteta, tako što ćemo mu pružiti uslove i podsticaje da razvije svoje sposobnosti, svojstva ličnosti, proširuje iskustva i izgrađuju saznanja o sebi, drugim ljudima i svetu koji nas okružuje.

Od posebnih oblika rada ostvarujemo:

  • učenje srpskog jezika u grupama gde se rad izvodi na mađarskom jeziku i obrnuto,
  • učenje mađarskog jezika u grupama kojim se radi na srpskom jeziku. Ovi oblici rada dali su izuzetno dobre rezultate i veoma su značajni za dvojezičnu sredinu kao što je naša, jer podstiču razumevanje, negovanje tolerancije i poštovanje prava na različitost.
  • Sva deca uče engleski jezik, koju finansira Opština Ada.
  • Poslednjih godina intenzivno se radi na otvaranju vrtića prema drštvenoj sredini, uključivanju porodice u naš život i rad i aktivnoj ulozi roditelja u svim značajnim segmentima vaspitno-obrazovnog rada.
  • Nakon programa, za zainteresovanu decu, vaspitači organizuju posebne oblike rada, kao što su likovne radionice, fizičke aktivnosti, ekološke aktivnosti i slično.